Teyzemin Hikâyesi
Nobel özelinde ödüller hakkında bu kadar çemkirdikten sonra, Teyzmin Hikâyesi'ne geri dönelim. Yapıt, üç ana bölümden oluşuyor.
Morte de Madame: Bu bölümde, Theodora'nın Avustralya'daki çocukluğu ve gençliği anlatılıyor. Annesi tarafından sürekli eleştirilen ve beklentileri bir türlü karşılayamayan Theodora, içe dönük ve hayalperest bir karakter geliştiriyor.
Jardin Exotique: Annesinin ölümünden sonra, Theodora Fransa'ya seyahat ediyor ve burada bir pansiyonda kalıyor. Bu bölümde, Theodora'nın gerçeklik algısı giderek bulanıklaşıyor ve iç dünyası dış dünyayla çatışmaya başlıyor.Genel olarak baktığımızda roman, bireyin kimlik arayışı, gerçeklik ve delilik arasındaki ince çizgi, yalnızlık ve toplumun beklentileri gibi derin temaları işliyor. Theodora'nın içsel dünyası ve dış dünya arasındaki çatışma, okuyucuyu insan psikolojisinin derinliklerine götürüyor.
Kitap ilk yayınlandığında çok fazla ilgi görmemiş. Hatta dikkate bile alınmamış neredeyse. Oysa ki White'ın da (en azından 1959 yılına kadar) en sevdiği yapıtlarından biriymiş. 1959 yılında yazdığı bir mektupta "Bu, en çok sevdiğim eserimdir ve sadece altı Avustralyalının beğenmiş olması beni her zaman rahatsız etmiştir," demiş. Buradan kitabın o dönemde Avustralya'da sadece 6 tane satıldığı sonucuna ulaşıyoruz doğal olarak ama bu konuda herhangi bir bilgiye de sahip değilim. Sadece yazarın cümlesinden yaptığım çıkarım bu.
Özetlersek, Patrick White'ın Teyzemin Hikâyesi, insan ruhunun derinliklerine inen, karmaşık ve düşündürücü bir roman. Theodora Goodman'ın içsel yolculuğu ve kimlik arayışı, okuyucuyu insan psikolojisi ve toplumun birey üzerindeki etkileri üzerine düşünmeye sevk ediyor. Kendi hayatınızdan bazı parçaları hatırlayarak da okuyorsunuz hatta. White'ın zengin dili ve derin karakter analizlerinin öne çıkan yanları olduğunu da belirtelim.
Kitabın bendeki edisyonu 1973 yılında Milliyet Yayınları'ndan çıkmış olanı. Aynı yıl Nobel almasının ardından ticari kaygılarla hemen bir çevirisinin yapıldığını anlamak zor değil. :) Günümüzde piyasada bulunmuyor. Okumak isteyenler... Sahaflara gidip arayın! O arayış sırasında bambaşka kitaplar bulacağınıza eminim.
YORUMLAR