Güneş Ülkesi / Tommaso Campanella

Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi (Civitas Solis), 17. yüzyılı ütopik edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. İtalya’nın karanlık Orta Çağ sonrasındaki aydınlanma mücadelesine de katkıda bulunan bu yapıt, hem felsefi hem de siyasi bakış açılarıyla dikkat çekiyor. Campanella, metninde ideal bir toplumu, bu toplumun örgütlenme biçimini ve bireylerin bu toplum içindeki rollerini detaylı bir şekilde tarif ediyor. Güneş Ülkesi, felsefi ve politik anlamda ütopik düşüncenin gerçekten de somut bir örneği ve Thomas More’un Ütopya’sıyla sık sık kıyaslanıyor. Fakat pek çok benzeri ve ardılında olmayan şey az önce de belirttiğimiz ayrıntılı tariflendirme.

Güneş Ülkesi

Campanella, Güneş Ülkesini 1602 yılında yazmış. Tam da Avrupa'nın, din savaşları, bilimsel devrimler ve siyasi kargaşalarla çalkalandığı dönem yani. Bir filozof, teolog ve astrolog olarak, bu kaotik ortamı analiz ederek daha ideal bir toplumsal düzenin nasıl kurulabileceğini hayal etmeye çalışmış belli ki. İtalyan Engizisyonu tarafından yargılanan ve uzun yıllar hapis yatan Campanella, Güneş Ülkesi'ni bu zorlayıcı koşullar altında kaleme almış. Bu durum, kitabın devrimci ve eleştirel tonunu güçlendiren bir unsur olarak değerlendirilebilir.

Kitap, isimsiz bir denizcinin anlatımıyla başlıyor. Denizci, keşif yolculuğu sırasında ulaştığı Güneş Ülkesi adlı ideal toplumu tarif ederek devam ediyor. Bu toplum, filozoflar tarafından yönetilen, eşitlikçi, bilimsel ve manevi bir düzene sahip bir şehir-devlet. Bahsi geçen toplumda bireysel mülkiyet yok ve herkes yeteneklerine göre çalışıyor. Bu yönüyle Karl Marx'ın 1875'e tarihlenen Gotha Programı'nın Eleştirisi adlı çalışmasındaki "Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre" cümlesine de feyz olduğunu rahatlıkla düşünebiliriz. 

İçeriği biraz açmaya çalışırsak karşımıza ilk çıkan Güneş Ülkesi’nde bireysel mülkiyetin yasak olduğu oluyor. Burada tüm kaynaklar ortaklaşa paylaşılıyor ve ihtiyaçlar eşit bir şekilde karşılanıyor. Kolektivizm ön planda. Bunun yanında bilgiye ve eğitime büyük önem veriliyor. Güneş Ülkesi, bilim ve felsefeyi temel alan bir yönetim anlayışıyla yönetiliyor. Metnin şimdi saydığımız yönleriyle çelişir gibi görünse de aslında tam olarak öyle olmayan bir durum da var. Campanella, Güneş Ülkesi’nde dini unsurları toplumsal düzenle harmanlıyor. Ancak bu din, Katolik dogmalarından uzak, daha evrensel bir anlayışı benimsiyor. Tam olarak dinden kopmamakla birlikte daha rahat bir din anlayışı üzerinde duruyor diyebiliriz. Yazarın astrolojiye ve bilime olan ilgisi ve bu konudaki uzmanlıklarından kaynaklı olarak, Güneş Ülkesi’nin düzeninde belirgin bir şekilde hissediliyor. Gezegenlerin ve yıldızların insan yaşamını etkilediğine inanırken bu inancı toplumsal düzenin bir parçası olarak betimliyor Campanella.

Güneş Ülkesi'nin Platon’un Devlet’i ve Thomas More’un Ütopya’sından etkilenmiş olduğu aşikâr. Ancak Güneş Ülkesi, bu eserlerden farklı olarak daha teolojik ve kozmolojik bir perspektif sunuyor. Platon’un filozof-kral modelini benimseyen Campanella, bu modeli Hristiyanlıkla harmanlayarak uygulamaya çalışıyor. İnanın çok da sakil durmuyor. İyi niyetli bir çabayı, tam da olmasını hayal ettiği şekliyle satırlara yansıtmış.

Metnin önemli noktalarından biri de insanların doğayla uyum içinde yaşaması gerektiğini savunması. Campanella'ya göre bilim ve akıl, bu uyumu sağlamak için kullanılmalı. Bu konudaki bakış açasını kitabın pek çok yerinde tam da anlatmak istediği gibi anlatıyor.

Diğer önemli bir noktanın döneme yönelik ağır bir eleştiri içerdiği olduğunu söyleyelim. Monarşi, feodalizm ve kilisenin yozlaşmış yapısı, dönemin Avrupa'sında yaşanılanın aksine bu ideal toplumda tamamen ortadan kaldırılmış.

Felsefi bir metin olmasının yanında roman olarak da düşünebileceğiniz kitapta basit ve anlaşılır olması düşünülerek sanırım, tüm metin diyalog formunda yazılmış. Bu diyalog, okuyucunun hem bir gözlemci hem de bir sorgulayıcı rolü üstlenmesine olanak tanıyor. Bir şeyleri yaparken kararları siz veriyorsunuz ama kendi kararınızı da sorgulama şansına sahipsiniz yani metni okurken. Dili, dönemin diğer ütopik eserlerine kıyasla daha felsefi ve yoğun bir yapıya sahip. Buna karşılık zevkle ve zorlanmadan okuyabileceğiniz bir metin olduğu kesin.

Kendi döneminden sonra, özellikle Sosyalistleri etkilediği net olan Güneş Ülkesi, toplumsal düzen, eşitlik ve adalet konularında tarihsel tartışma başlatan önemli bir yapıt. Campanella’nın ideal toplumu, hem dönemin sorunlarına bir eleştiri hem de geleceğe yönelik bir umut olarak okunabilir. Kitap, siyasi, felsefi ve dini unsurları harmanlayarak yalnızca ütopik edebiyatın değil, genel olarak insanlık tarihinin düşünsel evrimine de katkıda bulunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bendeki edisyonu 1996 yılında çıkan Can Yayınları versiyonu. Günümüzde farklı yayınevleri tarafından basılmış çevirilere ulaşmak mümkün.

YORUMLAR

Ad

1 Mayıs,1,1990,1,A. E. van Vogt,1,Agatha Christie,2,Altın Kitaplar,2,Altın Kollu Adam,1,Andrew Ross,1,Anne,1,Antikçağda Kitap,1,Antikiteden İlkel Hristiyanlığa Kötülük,1,Antropoloji,2,Arkeoloji,2,Barbara Pym,1,Bernard Suits,1,Bilim,4,Bilim Kurgu,3,Bilimsel Bir Kültür Teorisi,1,Brandenburg,1,Bronislaw Malinowski,1,Buddenbrook Ailesi,1,Charles Taylor,1,Christophe André,1,Claudia Springer,1,Çekirge,1,Çılgın Billy,1,Çizgilerin ve Çizgili Kumaşın Tarihçesi,1,Daha Az Devlet Daha Çok Toplum,1,Daisy Miller,1,Danilo Kiš,1,Darwin ve Sonrası,1,Deneme,1,Denis Guedj,1,Dersimiz Cinayet,1,Dört Dublinli,1,Dünya Satılık Değildir,1,Düşleri Gerçekleşen Adam,1,E. H. Carr,1,E. L. Doctorow,1,E. M. Cioran,1,Edebiyat,4,Edward Hallett Carr,1,Elektronik Eros,1,En Son Kale,1,Erken Dönem Hristiyan Geleneği,1,Erkete,1,Eski Roma Yaşantısında Bir Gün,1,Esrarengiz Avrupalı,1,F. Scott Fitzgerald,1,Felsefe,1,François Dufour,1,François Lelord,1,Frederick Forsyth,1,Geç Antik Çağda Kent,1,Genç Törless,1,George V. Higgins,1,Gerilim,1,Geyikli Park,1,Gilles Luneau,1,Gizli Örgüt,1,Glenn Meade,1,Güneş Ülkesi,1,Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Cinayet,1,Henry James,1,Hercule Poirot,1,Hilary J. Deighton,1,Horst Blanck,1,İblis,1,İçerdeki Kedi,1,İkiz Yıldız,1,İnceleme,19,Jack Vance,1,James A. Michener,1,Jane Smiley,1,Jeffrey Burton Russell,4,John Hersey,1,John Le Carré,1,John Rich,1,José Bové,1,Julan Symons,1,Kader Üçgeni,1,Kertenkele,1,Kötülüğün Tarihi,4,Kral Pausole'ün Serüvenleri,1,Kurtuluş Çanı,1,Kusursuz Kadınlar,1,Linda Hennessy,1,Lucifer,1,Macera,3,Malcolm Lowry,1,Mamma Lucia,1,Mario Puzo,1,Marshall Sahlins,1,Mephistopheles,1,Metrenin İcadı,1,Michel Pastoureau,1,Mitoloji,1,Modern Dünyada Şeytan,1,Modernliğin Sıkıntıları,1,Morris West,1,Murray Bookchin,1,Nelson Algren,1,Noam Chomsky,1,Norman Mailer,1,Null-A Dünyası,1,Ormandaki Canavar,1,Ortaçağda Şeytan,1,Ölüler Ansiklopedisi,1,Öykü,1,Patrick White,1,Pierre Louÿs,1,Polisiye,7,Poseydon Macerası,1,Richard Ellman,1,Rober Musil,1,Robert A. Heinlein,1,Robert Fish,1,Rolf Cantzen,1,Roman,26,Samuel Noah Kramer,1,Sosyoloji,3,Stephen Jay Gould,1,Sümer Mitolojisi,1,Sürüklenenler,1,Şeytan,1,Şeytan Kumaşı,1,Taahhütlü Ölüm,1,Takip,1,Tarih,10,Tarih Adaları,1,Tarih Nedir,1,Tarih ve Ütopya,1,Teyzemin Hikâyesi,1,Thomas De Quincey,1,Thomas Mann,1,Tommaso Campanella,1,Toplumu Yeniden Kurmak,1,Tuhaf Hava,1,William S. Burroughs,1,Yakut Kana Bulandı,1,Yanardağ,1,Yedek Anahtar,1,Yürek Burgusu,1,Zaharoff,1,Zor Kişiliklerle Yaşamak,1,
ltr
item
Kitap Kulübü Celsus: Güneş Ülkesi / Tommaso Campanella
Güneş Ülkesi / Tommaso Campanella
Güneş Ülkesi (Civitas Solis), 17. yüzyılı ütopik edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. İtalya’nın karanlık Orta Çağ sonrasındaki aydınlanma müc
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1DCdx4WnK0kNvIjY7MzIagEy9lsrxsH85wEGlDAUY1rQS6MK5qURaUJT7xpq-J0kuclc-CHIWg_5Wqx7iO5eWVx_FDhjjNJ-9j1rnx6pF3jLXnThsQUcWzVgaM-4QBgG4Zv8sASDysigU4g-eoFUWy2yNEjWZvSQsvuMxz1U9xO6IhPZMMMQgkyXEjAs/s16000/gunes-ulkesi.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1DCdx4WnK0kNvIjY7MzIagEy9lsrxsH85wEGlDAUY1rQS6MK5qURaUJT7xpq-J0kuclc-CHIWg_5Wqx7iO5eWVx_FDhjjNJ-9j1rnx6pF3jLXnThsQUcWzVgaM-4QBgG4Zv8sASDysigU4g-eoFUWy2yNEjWZvSQsvuMxz1U9xO6IhPZMMMQgkyXEjAs/s72-c/gunes-ulkesi.webp
Kitap Kulübü Celsus
https://kitapkulubucelsus.blogspot.com/2025/01/gunes-ulkesi-tommaso-campanella.html
https://kitapkulubucelsus.blogspot.com/
https://kitapkulubucelsus.blogspot.com/
https://kitapkulubucelsus.blogspot.com/2025/01/gunes-ulkesi-tommaso-campanella.html
true
3732804060930759799
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts TÜMÜNÜ GÖSTER Devamı Reply Cancel reply Delete By Ana Sayfa SAYFALAR POSTS Tümünü Göster ÖNERİLENLER ETİKET ARCHIVE ARA ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content