Tuhaf Hava
Kitapta özellikle teknolojik kültürün (technoculture) çeşitli yüzleri ele alınıyor. Ross, siberpunk, yeni çağ (New Age), bilgisayar korsanlığı, gelecekle ilgili tahminler (futurology) ve küresel ısınma gibi konulara odaklanırken, bu çerçevede, bilim ve teknolojinin toplumsal tahayyülü nasıl şekillendirdiğini ve geleceğin olasılıklarını nasıl sınırladığını sorguluyor. Ross, bilimsel bilginin bir "sosyal yapıt" olarak anlaşılması gerektiğini savunarak, eleştirel kültürel yaklaşımların teknoloji ve bilim alanındaki tartışmalara katkı sunması gerektiğini vurguluyor.
Tuhaf Hava, aynı zamanda çevreci eleştiriyi (green cultural criticism) desteklemeyi amaçlıyor. Gelişmiş bilgi teknolojilerinin büyüme temelli yaklaşımların çevresel zararlarıyla yan yana var olduğu bir dönemi inceleyen Ross, teknolojinin sosyal ve kültürel yapıları nasıl etkilediğini mercek altına alıyor. Kitap, hem teknokratların iyimserliği hem de felaket habercilerinin uyarıları arasında bir denge arıyor ve alternatif bir gelecek tasarımı önerme çabası içinde.
Bu noktada İskoç yazar Andrew Ross hakkında da bir iki vermek doğru olacak. Zira eleştiri yapıyor da neyi neden eleştiriyor ve bu eleştirilerde samimi mi sorusu sorulabilir. Öncelikle Ross Sosyal ve Kültürel Analiz konusunda profesör ünvanına sahip bir sosyolog. Kendi adıyla yayınlanmış 17 kitabı bulunurken pek çok kitabın da editörlüğünü yapmış. Yazıları genellikle ekonomik büyümenin çevresel ve insan yaşamı açısından maliyetini sorguluyor. 90'lı yıllarından beri aktivist olan Ross daha geçenlerde (12 Aralık 2024) NYU'da (New York Üniversitesi) İsrail karşıtı bir gösteride kendisi gibi profesör olan Sonya Posmentier ile birlikte tutuklandı.
Sonuç olarak Tuhaf Hava, modern toplumdaki bilim ve teknoloji eleştirisine yönelik kapsamlı bir kaynak olarak öne çıkarken, çağdaş teknolojik kültürü anlamak isteyenler için derinlemesine bir analiz ve inceleme sunuyor. Kitap, Andrew Ross’un diğer çalışmaları gibi eleştirel ve ufuk açıcı bir nitelik taşıyor.
YORUMLAR