Sürüklenenler
Michener, karakterlerinin yaşamlarını ustalıkla resmederek yabancılaşma, başkaldırı ve anlam arayışı gibi temaları işliyor. Roman, savaş, sosyal adalet ve kişisel özgürlük gibi konulara dair farklı bakış açılarını temsil eden karakterleriyle dikkat çekiyor diyebiliriz. Hatta karakterler o kadar iyi kurgulanmış ki hem kendinizden bir şeyler buluyor hem de karakterlere karşı sımsıcak bir yakınlık duyuyorsunuz. Karakterlin hem bireysel hem de birlikte olduktan sonra anlatılan hikâyeleri, zengin betimlemelerle sunulan coğrafyalarda geçiyor. Betimlemeleri okurken o an orada olmayı isteyecek kadar büyük bir etki yarattığını belirtmeden geçmeyelim. Michener, her ziyaret edilen yerin tarihini ve kültürünü de romanın dokusuna ustalıkla işliyor.
Sırf bu nedenle bile roman aynı zamanda bir gezi anlatısı olarak düşünülebilir. Okuyuculara dünyanın güzelliklerini ve karmaşıklığını tanıtırken, gelenek ile radikal değişim arasında sıkışmış bir neslin mücadelelerini ve arzularını gözler önüne seriyor. Hedonist arayışlardan derin iç görü anlarına kadar Sürüklenenler, çalkantılı bir dönemin özünü duyarlılık ve derinlikle yakalıyor.
Eğer karşı kültür hareketlerini ve bunun küresel etkilerini anlatan çarpıcı bir hikâye arıyorsanız, Michener'ın Sürüklenenler kitabı, tarihsel ve kültürel iç görülerle harmanlanmış etkileyici bir seçenek. Kitabın ülkemizde yeni bir baskısı bulunmuyor. Ama sahaf dolaşmayı ve girdiğiniz sahaflarda rafları didik didik etmeyi sevenlerdenseniz, 1977 yılında Altın Kitaplar tarafından 2 cilt olarak yayımlanan Sürüklenenler'i bulmanız çok uzun sürmeyecektir.
YORUMLAR