Anne
Lucia'nın çocukları, Amerikan rüyasının peşinde koşarken, annelerinin eski dünyaya bağlı gelenekleriyle çatışıyorlar sürekli olarak. Lucia'nın en büyük oğlu mafyaya katılırken, diğer çocuklar modern Amerikan yaşamına uyum sağlamaya çalışıyor. Hikâye, sadece bir göçmen ailesinin dramını değil, aynı zamanda kültürel asimilasyonun bireyler üzerindeki etkisini de ele alıyor.
Puzo'nun bu romanı, yazarın Baba (The Godfather) gibi epik suç hikâyelerinden farklı bir tonda yazılmış. Daha içe dönük ve kişisel bir anlatım sunan Mamma Lucia, göçmen topluluklarının dayanıklılığını ve bir annenin fedakârlığını merkezine alıyor. Bu yönüyle hem tarihi bir dönem portresi hem de evrensel bir aile hikâyesidir denilebilir. Hikâyenin Puzo'nun hayatından derin ve önemli izlere yer verdiğini de belirtmeden geçmeyelim. Belki de bu yanından dolayı, romanın gerçekliğine ikna oluyor ve kendinizi kaptırıyorsunuz.
Kendisi de aynı yollardan geçmiş olan Puzo’nun, İtalyan-Amerikan deneyimini sıcak ve samimi bir dille ele alması, kitaba değişik bir hava katıyor. Mafya romanları yazarı olarak bilinen ve tanınan Puzo'nun belki de en naif ama etkileyici romanlarından biri Anne.
Kitaplığımdaki versiyon Nisan 1971 yılında Altın Kitaplar Yayınevi tarafından yayımlanmış olan 2. baskısı. Çevirmeni de Özay Süsoy. Ek olarak yeni basımı yapılmamış bir başka kitap olduğunu da belirtelim. (ya da umarım vardır da ben gözden kaçırmışımdır!) Halbuki Puzo'nun ülkemizde yayımlanmış pek çok eserinden daha iyi olduğu apaçık şekilde ortada.
YORUMLAR