Lucifer - Ortaçağda Şeytan
Kitap, Orta Çağ boyunca şeytan kavramının detaylarının incelendiğini, ancak teorinin temel yapısının büyük ölçüde değişmeden kaldığını savunuyor. Özellikle bu dönemde, şeytanın sanatta, edebiyatta, popüler dinde, tiyatroda ve skolastik felsefede nasıl yansıtıldığına dair zengin örnekler sunuyor. Bu diziden yayınlanan bir önceki kitap İblis - Erken Dönem Hristiyan Geleneği için yapılan görsel örnekleme eksikliği Lucifer için geçerli değil.
Ayrıca, bu dönem anlayışlarının cadı avı gibi 16. ve 17. yüzyıllardaki korkunç sonuçlara nasıl zemin hazırladığı tartışılıyor kitapta. Russell, bu tarihsel incelemeyi yaparken, şeytanın Batı düşüncesinde kötülük sorununun merkezinde nasıl yer aldığını göstermeye çalışıyor. 16. ve 17. yüzyıllarda insanların katledilmesine yol açan Cadı Avı hakkında bilgi sahibi olan ya da olmak isteyenler için de önemli bir kaynak kitap Lucifer. Dönemi biliyor olabilirsiniz ama oraya nasıl gelindiğini de en iyi buradan öğreniyorsunuz.
Lucifer, Jeffrey Burton Russell'ın şeytan tarihini inceleyen Kötülüğün Tarihi serisinin üçüncü kitabı. İlk iki kitap, şeytan kavramının antik dönemden erken Hristiyanlık dönemine kadar olan gelişimini incelerken, bu eser beşinci yüzyıldan 15. yüzyıla kadar olan sürece odaklanıyor. Kitap, Hristiyan teolojisi ve Batı tarihindeki kötülük kavramına ilgi duyan akademisyenler ve okuyucular için önemli bir kaynak olarak kabul ediliyor. Dili bir miktar ağır olmakla birlikte salt akademik çevreler için yazılmış bir kitap olmadığından sorun da yaşamıyorsunuz. Bahane bulmayın yani, okuyun!
YORUMLAR